Σπήλαιο Κωνωπίνας

Ένα πανέμορφο σπήλαιο, ανεξερεύνητο και άγνωστο στους πολλούς, βρίσκεται εντός του χωριού Κωνωπίνα  του διευρυμένου πλέον Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Οι σπηλαιολόγοι που το επισκέφτηκαν μίλησαν για έναν καταπληκτικό διάκοσμο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς από σπηλαιοαποθέσεις σταλακτιτών και σταλαγμιτών πολλών ειδών τονίζοντας ότι :

“Έχουμε υποχρέωση όλοι να το προστατέψουμε όχι μόνο για την εξαιρετική του ομορφιά αλλά και για την επιστημονική του αξία”.

Το 1993,  Μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (Ε.Σ.Ε.), επισκέφθηκαν το Σπήλαιο Κωνωπίνας, συντάσσοντας το ακόλουθο πόρισμα. 

Στις 13 Φεβρουαρίου 1993, πραγματοποιήθηκε η τρίτη (3) κατά σειρά αποστολή στο Σπήλαιο Κονοπίνας (περιοχή Αγρινίου) αυτή τη φορά για χαρτογράφηση.
Η πρώτη αποστολή στο σπήλαιο αυτό έγινε πριν από μια δεκαετία, από την καΆννα Πετρόχειλου. Η δεύτερη αποστολή έγινε πριν από δύο (2) χρόνια από τους: Σταμάτη Κίρδη, Χριστίνα Γκάρκουλα, Κώστα Ζαρκάδα, Θεοδώρα Κωνσταντά και Λία Φαληρέα, όλοι τους μέλη της Ε.Σ.Ε. (Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας).
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΠΗΛΑΙΟΥ:
Η είσοδος στο σπήλαιο γίνεται από μικρό άνοιγμα 1Χ1 μέτρα περίπου, το οποίο έχει ανοιχθεί σε χαλαρά επιφανειακά πετρώματα. Για να βρεθούμε στην αίθουσα του σπηλαίου που είναι η μοναδική κατεβαίνουμε από βάραθρο 20 μέτρων. Το βάραθρο κατά τα 2/3 είναι ανοιγμένο σε χαλαρά επιφανειακά πετρώματα και μόνο στο τελευταίο του τμήμα συναντάμε ασβεστολιθικά. Η αίθουσα είναι 20Χ15 μέτρα περίπου (βλ. σκαρίφημα). Στο πρώτο τμήμα της υπάρχουν πεσμένοι ογκόλιθοι από την οροφή. Βαθύτερα υπάρχει ένας καταπληκτικός διάκοσμος, από σπηλαιοαποθέσεις. Βλέπουμε πολλών ειδών σταλακτίτες όπως: παραπετοειδείς, ‘μακαρόνια’ βοτρυοειδείς και σταλαγμίτες, κολώνες κ.α, παρά το γεγονός ότι ο χώρος είναι μικρός παρατηρούμε μεγάλη πολυμορφία στα είδη των σταλαγμιτών και σταλακτιτών. Στο σπήλαιο επικρατεί το άσπρο χρώμα αλλά υπάρχει και διάκοσμος σε κόκκινο και καφέ από προσμίξεις τοιχίων όπως Fe (Σίδηρος) Mh (Μαγνήσιο) και Mg (Μαγγάνιο). Γενικά η ομορφιά του, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.
ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το Σπήλαιο της Κονοπίνας είναι ένα γεωλογικό εργαστήρι. Παρατηρούμε πρόσφατα ρήγματα και διακλάσεις που έχουν αφήσει τα ίχνη τους πάνω στο διάκοσμο του σπηλαίου. Υπάρχει επίσης, μία σειρά διαρρήξεων που έχουν επικαλυφθεί από πρόσφατες αποθέσεις CaCo3 (ανθρακικού ασβεστίου). Οι διαρρήξεις αυτές δεν υπήρχαν πριν δύο χρόνια όταν είχαμε ξαναεπισκεφθεί το σπήλαιο. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει ένα μεγάλος αριθμός σταλακτιτών, οι οποίοι έχουν μετακινηθεί και έχουν πάρει μία γωνία 30 έως 40 μοιρών. Πιστεύουμε ότι το γεγονός αυτό χρειάζεται μελέτη. ?λλες μετακινήσεις επίσης έχουν παρατηρηθεί και σε κολώνες του σπηλαίου. Από τα παραπάνω μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τις τεκτονικές και σεισμικές κινήσεις της περιοχής. Γιαυτό έχουμε υποχρέωση όλοι να το προστατέψουμε όχι μόνο για την εξαιρετική του ομορφιά αλλά και για την επιστημονική τους αξία. Αξίζει λοιπόν να μελετηθεί από διάφορες ειδικότητες επιστημόνων: Γεωλόγους, Βιολόγους, Σεισμολόγους κ.α.
Η αποστολή και η χαρτογράφηση έγινε από τους
                                   Λ. Δημητρακόπουλο,
                      Β. Καβαλιέρο,
             Σ. Κίρδη,
                   Ι. Κόντου και
                      Ν. Φιλιππούση
                      Τ.Σ. Υπογραφή
           Ι. Κόντου
 
Ένα μοναδικό σπήλαιο πίσω από την «τρύπα»
 ‘Ίσως είναι η πιο πρωτότυπη ανακάλυψη σπηλαίου. Την ώρα που οι εργάτες έσκαβαν τα θεμέλια του σπιτιού του Παναγιώτη Κοθρούλα στην Κονοπίνα Αιτωλοακαρνανίας, ένα μικρό κομμάτι του εδάφους υποχώρησε και αποκαλύφθηκε ένα πηγάδι.
Κάποιοι τολμηροί κάτοικοι του χωριού επιχείρησαν κάθοδο με σκοινιά και φακούς. Μετά από 30 μέτρα απότομης καθόδου πάτησαν στέρεο έδαφος. Στο αμυδρό φως των φαναριών είδαν τους θαυμάσιους σχηματισμούς από σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
Ακολούθησαν οι σπηλαιολόγοι, που χαρτογράφησαν και φωτογράφισαν το σπήλαιο. Δεν χρειάστηκε να κοπιάσουν και πολύ, καθώς είναι πολύ μικρό, περίπου 150 τετραγωνικά μέτρα. Ο γεωλόγος-σπηλαιολόγος Σταμάτης Κίρδης, που το έχει επισκεφθεί αρκετές φορές, μας δίνει μια άλλη διάσταση:
«Το σπήλαιο αυτό πέρα από τη μοναδικότητά του και την ομορφιά του, είναι και ένα φυσικό εργαστήρι των τεκτονικών φαινομένων της περιοχής. Πολλά από τα στοιχεία αυτά έχουν αποτυπωθεί πεντακάθαρα στους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ρηγματώσεις και οι αποκλίσεις των πετρωμάτων, που μαρτυρούν το σεισμολογικό παρελθόν της περιοχής».
Μια άλλη σημαντική παρατήρηση που έκανε ο κ. Κίρδης είναι η οροφή του σπηλαίου, που προφανώς εξαιτίας κάποιου σεισμού έχει πάρει διαφορετική φορά απ’ ό,τι το εσωτερικό του σπηλαίου.
Το «σπήλαιο είναι ιδανικό για έρευνα της βραχομηχανικής επιστήμης, αλλά και της σεισμολογίας, και είναι βέβαιο ότι θα εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα», λέει στην «Ε» ο κ. Κίρδης.
Εξυπακούεται ότι οι έρευνες θα γίνουν σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, αφού η είσοδος του σπηλαίου είναι κάτω από την εξωτερική σκάλα και δίπλα στον τοίχο.
Καρτ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 14/03/2002
Copyright © 2001 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.
 
Τα σπήλαια των μύθων
Το παραμύθι μπλέχτηκε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας
Σπήλαιο Κωνωπίνας. Ένα «παραμύθι» με μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον που περιμένει ακόμη την επίσημη προσοχή
ΗΤΑΝ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ από το χωριό, φιλοξενούμενος στο σπίτι του μακαρίτη σήμερα Γιάννη Πρεβεζάνου, ο αρχαιολόγος και καθηγητής που έριξε, πριν από εξήντα οκτώ χρόνια, το πρώτο φως στα βάθη της γης. Η χρυσαφένια λάμψη που αντίκρυσε τότε από το κατώι του σπιτιού, έκανε πολλούς να πιστέψουν πως εκεί, κάτω από τα θεμέλια των σπιτιών τους, βρισκόταν θαμμένο το… παλάτι και ο χρυσός θρόνος του βασιλιά Κώνωπα, του ανθρώπου που έδωσε το όνομά του στην ορεινή Κωνωπίνα, στο Ξηρόμερο της Αιτωλοακαρνανίας.
Ο θρύλος γύρω από τον βασιλιά Κώνωπα έδενε πολύ καλά με το «εύρημα» του άγνωστου αρχαιολόγου. Μέχρι το 1982, όταν ένας κάτοικος του χωριού, ο Παναγιώτης Κοθρούλας, βρέθηκε τυχαία μπροστά στην είσοδο ενός εντυπωσιακού σπηλαίου.
«Χρυσαφένιος» δεν ήταν ο θρόνος του μυθικού βασιλιά, αλλά τα σπάνια πετρώματα που έκρυβε για πολλά χρόνια στο υπέδαφός του ο λόφος του Αγίου Ευθυμίου, στο κέντρο του χωριού. Χτίζοντας το σπίτι του εκεί, ο Παναγιώτης Κοθρούλας είδε το έδαφος να υποχωρεί, αποκαλύπτοντας ένα πανάρχαιο σπήλαιο, μοναδικής ομορφιάς και επιστημονικής αξίας. Λίγους μήνες αργότερα, έφτασε στην Κωνωπίνα η πρώτη αποστολή της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, με επικεφαλής την κ. Άννα Πετροχείλου.
Ακολούθησαν δύο ακόμη επιστημονικές αποστολές, το 1991 και το 1993. Στις αναφορές τους κάνουν λόγο για έναν «εκπληκτικό διάκοσμο από πολλών ειδών σταλακτίτες και σταλαγμίτες, πολλοί εκ των οποίων έχουν ένα σπάνιο καφεκόκκινο (χρυσαφί) χρώμα, που οφείλεται σε προσμείξεις σιδήρου, μαγγανίου και Μαγνησίου».
Ο σπηλαιολόγος Σταμάτης Κίρδης αναφέρει πως το σπήλαιο της Κωνωπίνας, εκτός από εντυπωσιακή ομορφιά, παρουσιάζει και μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον. «Πρόκειται για ένα… γεωλογικό εργαστήρι, που αν δεν μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικά, θα πρέπει να αξιοποιηθεί από την επιστημονική κοινότητα», λέει στα «ΝΕΑ».
Όμως, τα επόμενα χρόνια, το παραμύθι μπλέχτηκε για τα καλά στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και θάφτηκε κάτω από αμέτρητες αναπάντητες αιτήσεις για την αξιοποίηση του σπηλαίου. Ο άνθρωπος που το ανακάλυψε και που κατέβηκε πρώτος από το βάραθρο βάθους είκοσι μέτρων, ακολούθησε τη συμβουλή των ειδικών και κάλυψε καλά την είσοδό του, για να το προστατεύσει. Και περιμένει ακόμη σήμερα να μάθει τι μέλλει γενέσθαι.
Στέφανος Κρίκκης
Λαμπρινή Σταμάτη
” Πρόκειται για ένα γεωλογικό εργαστήρι, που αν δεν μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικά, θα πρέπει να αξιοποιηθεί από την επιστημονική κοινότητα  “.
Σταμάτης Κιρδής
Σπηλαιολόγος
Μέλος Σπηλαιολογικής Εταιρείας
 
” Έχουμε υποχρέωση όλοι να το προστατέψουμε όχι μόνο για την εξαιρετική του ομορφιά αλλά και για την επιστημονική του αξία “.
Πόρισμα Ομάδας Σπηλαιολόγων
13-2-1993
 
ΕΡΩΤΗΣΗ

Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας  Ανδρέας Δ. Μακρυπίδη

ΠΡΟΣ

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ  κ. ΑΝΤΩΝΗ  ΣΑΜΑΡΑ

ΘΕΜΑ: «Αναγκαιότητα αξιοποίησης Σπηλαίου στην Κονοπίνα της Αιτωλοακαρνανίας»

         Το εξαιρετικής ομορφιάς σπήλαιο, που βρέθηκε το 1982 στην περιοχή της Κονοπίνας στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας, παραμένει έως σήμερα αναξιοποίητο. Όλες οι αποστολές σπηλαιολόγων που διαχρονικά έχουν επισκεφθεί το σπήλαιο με σκοπό να το εξερευνήσουν και να καταγράψουν τα επιστημονικά τους ευρήματα εκφράζουν τον θαυμασμό τους, χαρακτηρίζοντας το σπήλαιο ως σπάνιο σταλακτικό διάκοσμο με απαράμιλλη ομορφιά.

Αν και σύμφωνα με τους σπηλαιολόγους πρόκειται για ένα γεωλογικό εργαστήρι που θα πρέπει να αξιοποιηθεί τουριστικά και επιστημονικά, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει από τους αρμόδιους φορείς προς την κατεύθυνση αυτή. Στα πλαίσια της ανάδειξης των υποδομών που θα επιφέρουν μία βιώσιμη τοπική ανάπτυξη, κρίνεται αναγκαία η αξιοποίηση του σπηλαίου όπου θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και   

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

 1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να αξιοποιηθεί τουριστικά και επιστημονικά το σπήλαιο της Κονοπίνας;
 2. Προτίθεται να εντάξει την αξιοποίηση του σπηλαίου σε κάποιο κοινοτικό ή άλλο πρόγραμμα;

Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2009 

 Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ Δ. ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ

 
Ο χωριανός μας Απόστολος Ράππος μαζί με τον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Καβαδά κ.α χωριανούς μας, στο χώρο του Σπηλαίου στις 2-11-2005

ΑνάδειξηΑξιοποίησηπροβολή Σπηλαίου Κωνωπίνας καιτης ευρύτερης περιοχής.

Το ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΩΝΩΠΙΝΑΣ βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο τουχωριού που είναι Δημοτικό Διαμέρισμα του ΔΗΜΟΥ ΜΕΔΕΩΝΟΣ στηνεπαρχία Ξηρομέρου του ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙ­ΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Ανακαλύφθηκε το έτος 1982 όλως τυχαία κατά την εκσκαφή των θεμελίων της οικοδομής του Παν. Κοθρούλα όπου το έδαφος υποχώρησε αποκαλύπτοντας ένα πανάρχαιο σπήλαιο μοναδικής ομορφιάς.

Το 1983 πραγματοποιήθηκε η πρώτη αποστολή και κατάβαση στο σπήλαιο από την Σπηλαιολόγο αείμνηστη Άννα Πετρόχειλου και της ομά­δαςτης (Ελληνικής Σπηλ. Εταιρείας) η οποία έμεινε για ώρα ακίνητη θαυ­μάζοντας τον καταπληκτικό διάκοσμο από τις σπληλαιοαποθέσεις καιτους χρωματισμούς των πολύμορφων σταλακτιτών και σταλαγμιτών.

Ακολούθησαν δύο ακόμη επιστημονικές αποστολές το 1991 και1993 όπου στις αναφορές τους κάνουν λόγω για έναν εκπληκτικό διάκο­σμοσε χρώμα χρυσαφί. Ο Σπηλαιολόγος Γεωλόγος Σ. Κίρδης αναφέρει πώςτο σπήλαιο εκτός από την εντυπωσιακή ομορφιά του παρουσιάζει καιμεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον γιατί είναι ένα Γεωλογικό εργαστήρι και θαπρέπει να αξιοποιηθεί και από την επιστημονική κοινότητα.

Έκτοτε έγιναν αρκετές προσπάθειες ανάδειξης και αξιοποίησηςχωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Σήμερα άρχισε μια οργανωμένη προσπάθεια στηριζόμενη στις επιστημονικές έρευνες και μελέτες και ελπί­ζουμε να πραγματοποιηθεί με το αμέριστο ενδιαφέρον όπου έδειξε ο Γενι­κόςΓραμματέας Περιφ. Δυτ. Ελλάδας κ.Παν. Καββαδάς ο οποίος και θαχρηματοδοτήσει το έργο.

 

             ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ  ΠΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ

ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Η μελέτη για το σπήλαιο Κωνωπίνας και της ευρύτερης περιοχήςθα πραγματοποιηθεί σε τέσσερα (4) στάδια, όπως αυτά σχεδιάστηκαναπό ομάδα Γεωλόγων – Σπηλαιολόγων της Ε.Σ.Ε. με επικεφαλής τονΓεωλόγο – Σπηλαιολόγο Σταμάτη Κίρδη αφ΄ ενός και αφ¨ ετέρου τουςμηχανικούς Φώτη Κατσαρό, Αποστόλη Ράππο και Γιάννη Τσουγκράνη,Αρχιτέκτονα Πολιτικό και Ηλεκτρονικό αντίστοιχα.

Το πρώτο στάδιο θα περιλαμβάνει:

 1. Ολοκλήρωση της εξερεύνησης του σπηλαίου και προσπάθειαδιάνοι­ξης του στενώματος για περαιτέρω εξερεύνηση.
 2. Φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση του σπηλαίου.
 3. Συστηματική έρευνα της επιφάνειας για ανεύρεση ενδεχόμενης δεύτε­ρης εισόδου.

Το δεύτερο στάδιο θα περιλαμβάνει:

 1. Χαρτογράφηση και απεικόνιση του σπηλαίου πάνω στον τοπογραφικό
  χάρτη.
 2. Έρευνα στην ευρύτερη περιοχή για ύπαρξη άλλων αξιόλογων σπη­λαίων.
 3. Σχεδιασμός για πιθανές επισκέψιμες διαδρομές στο εσωτερικότωνσπηλαίων, που θα βρεθούν.

Το τρίτο στάδιο θα περιλαμβάνει

 1. Ολοκλήρωση της σπηλαιολογικής – γεωλογικής μελέτης.
 2. Συμπεράσματα – προτάσεις για την καλύτερη ανάδειξη καιπροστασίατου σπηλαίου της Κωνωπίνας.

Και το τέταρτο στάδιο θα περιλαμβάνει:

 1. Την μελέτη και εγκατάσταση φωτισμού εντός και εκτός του σπηλαίουωςκαι την εγκατάσταση έξη (6) καμερών (τρεις σταθερές και τρεις

κινητές) εντός του σπηλαίου δια την προβολή του εσωτερικού διακό­σμου του σπηλαίου στους επισκέπτες στην αίθουσα προβολής.

 1. Σχεδιασμό και πραγματοποίηση τρόπου επίσκεψης τουσπηλαίου
  σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών και συμπερασμάτωντου1ου και 2ου σταδίου.
 2. Την Ανέγερση κτηρίου συνολικής επιφάνειας 140 Μ2 που θαπερι­λαμβάνει αίθουσα  προβολής  και   μικρό  Μουσείο  με  τους βοηθ.Χώρους, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του σπηλαίουκαιδημιουργία πάρκινγκ.

1.2.     Προβολή του Σπηλαίου.

Η εκτιμώμενη δαπάνη για την πραγματοποίηση των ανωτέρωτεσσάρων σταδίων ανάδειξης – αξιοποίησης και προβολής του σπηλαίουΚωνωπίνας ανέρχεται στο ποσόν των 400.000,00 ΕΥΡΩ.

ΑΓΡΙΝΙΟ……………………. 2005
          Ο  ΣΥΝΤΑΞΑΣ
απόστολος   ραπποσ πολ.μηχ/κοσ τβ

 
Κλεισιμο