ΦΩΤΟ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ από την πρόσφατη εκδρομή (ευλαβικό προσκύνημα στα προπύργια της Ρωμιοσύνης)  που πραγματοποίησε ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΚΩΝΩΠΙΝΙΩΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ στην Πόλη της καρδιάς μας !

ΦΩΤΟ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ από την πρόσφατη εκδρομή (ευλαβικό προσκύνημα στα προπύργια της Ρωμιοσύνης) που πραγματοποίησε ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΩΠΙΝΙΩΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ στην Πόλη της καρδιάς μας !

Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του πραγματοποίησε εξαήμερη ψυχαγωγική – προσκυνηματική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη, στην πόλη της καρδιάς μας !
Τα συμμετέχοντα μέλη και οι φίλοι του, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μοναδικές στιγμές, να προσκυνήσουν τα καθαγιασμένα ιερά σύμβολα της Χριστιανοσύνης – Ρωμιοσύνης και παράλληλα (αν μπορεί να πει κανείς) να ονειρευτούν το μεγαλείο του Βυζαντίου αλλά και των μετέπειτα Ελληνιστικών χρόνων !

Εκφράζει δε την ευαρέσκειά του, προς το τουριστικό γραφείο RIKA TRAVEL,για την άψογη διοργάνωση της εκδρομής, που είχε ως απότοκο την απόλυτη ικανοποίηση των συμμετασχόντων μελών και φίλων μας.
Επιπρόσθετα δε, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε και παράλληλα να ευχαριστήσουμε τον οδηγό του τουριστικού λεωφορείου (κ. Γιώργο), τον αρχηγό της αποστολής (κ. Γιάννη) και την εξαίρετη ξεναγό μας (κα. Αθηνά) πρωτίστως για την άρτια επαγγελματική τους συνεισφορά κάθ´ όλη τη διάρκεια της εκδρομής αλλά και για την φιλική τους διάθεση, που έφεραν το τέλειο αποτέλεσμα, δηλ. μία πάρα πολύ όμορφη εκδρομή !
Ευελπιστούμε και στο μέλλον να υπάρξουν και άλλες συνεργασίες με το τουριστικό Γραφείο RIKA travel, για προορισμούς όμορφους και ονειρεμένους !

1η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ !
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Ο ναός της Αγίας Σοφίας ή Αγιά Σοφιά, είναι αφιερωμένη στην Αγία του Θεού Σοφία και κτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό μεταξύ 532 και 537 μ.Χ.
Σχεδιάστηκε από τους δύο πιο φημισμένους αρχιτέκτονες της εποχής: τον Ανθέμιο από τις Τράλλεις και τον Ισίδωρο από τη Μίλητο.
Τα εγκαίνια έγιναν στις 27 Δεκεμβρίου 537 από τον ίδο, ο οποίος σύμφωνα με το θρύλο αναφώνησε: «Νενίκηκά σε Σολομών», εννοώντας ότι η Αγία Σοφία ξεπερνούσε σε κάλλος και μεγαλοπρέπεια το Ναό του Σολομώντα στην Ιερουσαλήμ.
Ο πρώτος ναός της Αγία Σοφίας θεμελιώθηκε από το Μεγάλο Κωνσταντίνο το 330 μ.Χ., όταν μετέφερε στην Πόλη την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αυτός ο ναός που ολοκληρώθηκε μετά το θάνατο του αυτοκράτορα, καταστράφηκε κατά τη Στάση του Νίκα (532 μ.Χ.).

Η Αγία Σοφία μέχρι το 1453 λειτουργούσε ως ορθόδοξος καθεδρικός ναός της Πόλης, με εξαίρεση την περίοδο 1204–1261, κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός..
Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος, ενώ το 1934 μετατράπηκε σε μουσείο (Ayasofya Müzesi).
Ο ναός είναι χτισμένος σε ρυθμό βασιλικής με έναν επιβλητικό και τεράστιο τρούλο διαμέτρου 31 μέτρων που ακόμα και σήμερα οι σύγχρονοι αρχιτέκτονες και μηχανικοί μένουν εκστασιασμένοι με την κατασκευή τους.
Ο αιθέριος τρούλος ήταν και είναι το απαράμιλλο αριστούργημα της Αγίας Σοφίας. Πενήντα γενεές εξελισσόμενου πολιτισμού και τεχνικής έχουν περάσει από τότε, χωρίς να έχουν δημιουργήσει κάτι ανάλογο.
Η κατακόρυφος του τρούλου της Αγίας Σοφίας είναι 14 μέτρα και η διάμετρος του 31 μέτρα.
Ο επισκέπτης αυτού του χώρου μένει έκθαμβος στη θέα ενός τεράστιου τρούλου που στερεώνεται πάνω σε μια βάση φωτός. Και πράγματι ο συγγραφέας του 6ου αι. μ.Χ. Προκόπιος έγραψε ότι ο τρούλος αιωρείται σα να κρέμεται από τον ουρανό με μια χρυσή αλυσίδα.
Ο κυρίως χώρος του κτίσματος έχει σχήμα κύβου, και η χωρητικότητα με τον γυναικωνίτη επαρκή για σαράντα χιλιάδες (40.000) άτομα.

Εκτός από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της, η Αγία Σοφία ξεχωρίζει επίσης για τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμό της, από ψηφιδωτά αριστουργήματα, που ωστόσο υπέστησαν σοβαρές καταστροφές κυρίως από τους Τούρκους κατακτητές κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας.
Η Αγία Σοφία είναι ένα από σημαντικότερα μνημεία της σύγχρονης ιστορίας αλλά και ένα από τα κορυφαία σύμβολα της Ορθοδοξίας, το οποίο έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ελλήνων.

Κλεισιμο