Κοινωνικό μέρισμα: Πότε ανακοινώνεται από την κυβέρνηση, ποιοι το δικαιούνται

Κοινωνικό μέρισμα: Πότε ανακοινώνεται από την κυβέρνηση, ποιοι το δικαιούνται

Αναμένεται να διοχετευθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως σε μακροχρόνια ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους

Σ τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας επιχειρεί να ανακατευθύνει την πολιτική ατζέντα και ως εκ τούτου τον δημόσιο διάλογο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εμφανίστηκε σε γενικές γραμμές ικανοποιημένος για την έγκαιρη υλοποίηση του κυβερνητικού προγραμματισμού, καθώς, όπως τόνισε κατά την παρέμβαση του στην χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έως το τέλος του έτους θα έχουν ψηφιστεί περί τα 30 νομοσχέδια, ορισμένα εκ των οποίων, όπως το φορολογικό, εμπερικλείουν την πεμπτουσία του πολιτικού μηνύματος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Ακόμη μία εμβληματική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη αναστύλωση της μεσαίας τάξης και στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους υπουργούς του πως όσο η οικονομική πολιτική αποδίδει καρπούς και «κερδίζουμε δημοσιονομικό χώρο θα ανακοινώνουμε σταδιακά τα καλά νέα»

Η πρωθυπουργική αποστροφή αφορά στο κοινωνικό μέρισμα, το ύψος του οποίου, αλλά και ποιοι θα το λάβουν αναμένεται να ανακοινωθεί περί τα τέλη της επόμενης εβδομάδος και σε κάθε περίπτωση μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνου την προσεχή Τετάρτη, όπως γνωστοποιούν κυβερνητικά στελέχη.

Οι τελικές εισηγήσεις αναμένονται από τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταικούρα, σε συσκέψεις, που θα γίνουν τα επόμενα 24ωρα, όταν η οδό Νίκης θα έχει στα χέρια της τα στοιχεία του 11μηνου και θα μπορεί να προβεί σε ασφαλέστερες εκτιμήσεις. Προς ώρας, το οικονομικό επιτελείο κινείται σύμφωνα με πληροφορίες βάσει εξαιρετικά συντηρητικών σεναρίων, γεγονός, που γεννά σε κυβερνητικούς παράγοντες βάσιμες υποψίες ότι το τελικό ποσό πιθανώς να υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν, μάλιστα, πως μέρος της υπερ – αποδόσης του προϋπολογισμού του 2019 αναμένεται να διοχετευθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως σε μακροχρόνια ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους. Ανάλογα, δε, με το ύψος του μερίσματος έχει υποβληθεί η εισήγηση να υπάρξει επιστροφή φόρου μέχρι ενός συγκεκριμένου εισοδηματικού ορίου είτε εντός του Δεκεμβρίου, είτε εντός του Α τριμήνου του 2020. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι προδιαθέτουν, πάντως, ότι η απονομή τμήματος του υπερ – πλεονάσματος δεν πρόκειται να θέσει εν κινδύνω την ομαλή πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καθώς αυτή αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2021 και εντεύθεν.

https://www.ethnos.gr/politiki/74711_koinoniko-merisma-pote-anakoinonetai-apo-tin-kybernisi-poioi-dikaioyntai

Κλεισιμο